Definitief stoppen met de speen

In mijn blog over het afleren van de speen leg ik jullie meer uit over hoe het stoppen ons overdag is afgegaan.

Definitief stoppen met de speen in de nacht was wel echt een dingetje. Ik had voor mezelf beslist op 5 december officieel te stoppen. Zo zou Sophie de speentjes aan Sinterklaas kunnen geven en in ruil daarvoor cadeautjes krijgen. Hoe dichter we bij 5 december kwamen, hoe meer ik begon te twijfelen. Gaat dit wel lukken? Stoppen we niet te vroeg? Moet ik niet gewoon wachten tot na december? Je gaat dan opeens aan zoveel dingen twijfelen, maar wanneer stop je dan? Er is elke keer wel wat.

Hoe Sophie het laatste half jaar makkelijk naar bed ging was ze de laatste weken wat moeilijker, terwijl ze toen gewoon haar speentjes had. Ze wilt al haar knuffels in bed terwijl ze eerst alleen Flappie (Bunny) in haar bed had.

De eerste nacht viel ze, nadat ik een uur bij haar had gezeten, in slaap. Ze vroeg wel om haar speentjes en of ik ze wou pakken. Ik heb haar uitgelegd dat ze die aan baby piet heeft gegeven en Sophie al een grote meid is.
Om 01:00 uur schrok ze wakker en begon ze gelijk te schreeuwen. Uiteraard vroeg ze weer om haar speentjes.        
Ik vroeg mezelf echt af of ik niet te vroeg was gestopt, maar toen besefte ik me weer hoe vaak ik er de afgelopen twee jaar wel niet ben uit geweest voor die f****king speentjes. Hoelang ik uiteindelijk bij haar heb gezeten weet ik niet precies, maar wel een tijdje. Ze werd uiteindelijk om 7:15 wakker.

Met het middagslaapje moest ik weer bij haar zitten en na 30 minuten viel ze in slaap. Gek genoeg was dit haar laatste middagslaapje.Ze wou niet meer slapen overdag. Ik had ook geen zin meer in deze strijd, dus heb ik haar er na een uur uitgehaald.

De tweede nacht viel ze na een uur bij haar te zitten in slaap en vroeg ze helemaal niet meer om haar speentjes. Ze werd verder niet meer wakker in de nacht alleen kwam ze in de ochtend wel wat eerder dan normaal, namelijk om 06:30 uur.

Ik had er persoonlijk een week voor uitgetrokken. Je moet jezelf en vooral je kind de tijd geven om te wennen. Kies dus voor een rustige periode. Met kinderen is er natuurlijk altijd wel wat haha dus dat is geen excuus.

Na 3 dagen zonder speen en 2 dagen zonder middagslaapje zijn wij halsoverkop naar Nederland gevlogen. Dit had ik natuurlijk niet in mijn planning staan voor het stoppen met de speen. Ik had voor de zekerheid wel twee spenen meegenomen maar gelukkig hebben we die niet gebruikt.

Sophie heeft wel nog moeite met in slaap komen maar vraagt helemaal niet naar haar speentjes. Ik denk dat het zeker deels door de speentjes komt maar ook dat dit weer een fase is. Tenminste dat hoop ik dan. 

Voor nu ben ik blij dat ik eindelijk van de speen af ben, ze lagen door het hele huis en ze raakte in paniek als ze hem even niet had. Gelukkig vindt Sophie nu de troost en het comfort bij haar Bunny.

Sophie was 2 jaar en 2 maanden toen wij zijn gestopt. Het voelde voor mij het moment om te stoppen. Dit is natuurlijk voor elke ouder anders, volg je gevoel en dan komt alles goed!

Liefs,
Charlotte

1 comment

  • Wow, ik vind dit echt een prestatie. Wij zijn er nu heel bewust mee en geven de speen zo min mogelijk, maar er breekt echt paniek bij haar uit als ze zou moeten slapen zonder. We werken er wel echt naartoe om ‘m binnenkort echt helemaal weg te nemen, maar naar mijn idee is het nog net iets te vroeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *