DIY – Ikea Duktig Keukentje

Het Ikea “Duktig” keukentje zie je steeds meer terug in de woonkamer en speelkamer. Met een prijs van €79,95 is hij betaalbaar en van bijzonder goede kwaliteit.

Iedereen heeft een eigen smaak en daarom is deze speelkeuken, met een beetje fantasie, voor iedereen. De ouders kunnen de neutrale keuken naar eigen wens decoreren en op deze manier past hij perfect in elke woonkamer/speelkamer.

Zoals jullie misschien al weten hou ik van alles wat roze is en het liefste nog met een glittertje of in combinatie met panterprint. Het was voor mij dus lastig om een speelgoedkeuken te vinden voor Sophie die helemaal mijn smaak is.

Daarom heb ik ervoor gekozen aan de slag te gaan met de Ikea “Duktig” speelkeuken. Voor de total look heb ik deze gecombineerd met de kindertafel met 2 stoelen uit de “Lätt” collectie.

Het allerliefste wou ik iets met tijgerpint, maar dat was hier in Slowakije al helemaal niet te vinden. We houden het dus bij de kleuren roze en goud met een glitter uiteraard. Ook had ik kussentjes gekocht voor om de stoeltjes. Tot vandaag liggen de kussentjes nog steeds in de berging.

Onze berging is niet zo groot dus we hadden het speeltafeltje en de stoelen al gegeven zodat ik wat meer ruimte in de berging had voor de keuken. Jullie begrijpen natuurlijk dat Coco ook mee moet spelen en de stoel moet uittesten.

Wat heb je nodig? 

  • 2 spuitbussen voor de accessoires
  • Verfpot – 500 ml à 1 liter
  • Roller en Kleine kwast voor de moeilijke hoekjes
  • Kranten, al heb ik verhuisdozen en de verpakkingsdoos gebruikt
  • Plakplastic voor het werkblad en de achterwand

Je krijgt bij de Ikea geen achterwand bij de speelgoedkeuken dus deze hebben wij op maat laten zagen bij de bouwmarkt. Je kan hem vervolgens beplakken met plakplastic. Natuurlijk kan je de achterwand ook schilderen, behangen of iets anders leuks mee doen.  Ik had glitter plakplastic gezien, wat eigenlijk niet echt bedoeld is voor dit project. Je kan dus het beste voor glad plakplastic gaan. Wij hebben er nog glad, doorzichtig plakplastic overheen gedaan. Wat ging dat makkelijk zeg in vergelijking met glitter plastic!

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de hele keuken te spuiten. Zelf vind ik schilderen wat fijner. Ook zie ik bij veel keukentjes dat ze de handvaten vervangen voor iets anders, zoals lederen handvaten. Je kan het dus echt zo gek maken als je zelf wilt!

Het hout van de keuken is best glad dus het beste is om het vooraf op te schuren. Ik heb dat zelf niet gedaan en de verf pakte niet overal evengoed dus had ik uiteindelijk meer werk aan het overschilderen.

Je kan de speelgoedkeuken in elkaar zetten en dan alleen de buitenkant schilderen. Zelf vond ik het mooier om ook de binnenkant van de kastjes te schilderen en ik heb hem dus pas na het schilderen in elkaar gezet. Plak zeker de raampjes zowel binnen als buiten af als je deze ook wilt gaan schilderen!

Alle grijze kunststof accessoires heb ik goud gespoten. Wel fijn dat dit allemaal in een apart zakje zit. Alleen de kookplaat zit los in de doos dus die moet je niet vergeten. 

Om het helemaal af te maken had de keuken natuurlijk nog wat speelgoedeten nodig. Zelf vond ik het boodschappen speelgoed van de Lidl het mooiste. Het is van hout dus ideaal om mee te spelen en ook nog eens voordeliger dan die van andere merken. Zo hadden ze ook een winkelmandje, die we natuurlijk ook goud moesten spuiten.

Dit was precies hoe ik te werk ben gegaan en als ik dan nu zie hoe het keukentje eruitziet doet dat toch een beetje pijn. Focus je hier dus niet te veel op, want voor je het weet zit het hele keukentje onder de krassen.

Zo, de keuken staat en mama is kapot dus een glaasje bubbels is meer dan verdiend! 


Om de volgende ochtend haar verbaasde gezichtje te zien was zo mooi. Ze speelt er tot nu toe elke dag mee en maakt al heerlijke gerechten en kopieert alles van mij wat ik doe in de keuken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *