Meteora met kinderen

Ik wist niet dat Griekenland zo mooi en vooral zo sprookjesachtig kon zijn.

Wij brachten begin Maart een bezoek aan  het betoverende Meteora dat bekend staat om zijn kloosters en staan hiermee op de UNESCO Werelderfgoed lijst. Reden genoeg voor een tripje met onze kinderen, SOphie van 4 jaar en Isabella van 3 maanden.

Voor ons vanaf Volos was het 2 uur rijden, vanaf Athene is het 4 uur en vanaf Thesalloniki 3 uurtjes.

Kloosters

Vroeger telden Meteora 24 kloosters, nu zijn het er nog maar 7 die je kan bezoeken, waarvan 6 nog bewoond wordt door de moniken.

Vrouwen zijn verplicht om een lange rok te dragen en uitetaard de schouders bedekt voor zowel vrouwen als mannen. Er liggen ook doeken/rokken die je kan gebruiken.

Bij binnenkomst in het klooster betaal je €3,- per volwassene, kinderen zijn gratis.

Let wel goed op de openingstijden en welke dagen ze dicht zijn. Ik zal dit ook per klooster vermelden, maar dit kan soms ook nog wisselen.

Binnen in de kloosters mogen er geen foto’s/video’s gemaakt worden.

In principe kan je alles met de auto doen, maar er zijn ook verschillende wandelroutes. Zo kan je ook georganiseerde routes doen met een gids, maar ook zonder gids op je eigen tempo.

Roussanou

Winter openingstijden: 10.00 – 14.00 uur.

Great Meteora
De naam zegt het al, dit is het grootste klooster. Het was tijdens ons bezoek helaas gesloten voor restoratie.

Winter openingstijden 09.30 – 14.00 uur.

Verlaam
Voor ons het mooiste klooster van Meteora. Het lijkt echt alsof het uit een sprookje komt.

Winter openingstijden: 09.00 – 16.00 uur.

Holy Trinity
Deze was voor ons extra speciaal omdat wij er naar toe zijn gelopen. Ik moet wel eerlijk toegeven, dat deze binnen niet meer in orginele staat is. Evengoed is het nog steeds een prachtig klooster. Je hebt vanaf hier ook een geweldig uitzicht over … en ….

Winter openingstijden 10.00 – 16.00 uur.

Ypapanti
Dit klooster is sinds 2017 weer open voor bezoek, maar wordt niet bewoond door de monikken. Wij kwamen hier helaas niet meer aan toe om te bezoeken.

Wandelroute Agias Trias Klooster – Holy Trinity

Ik had het goeie idee om tenminste één route te doen, de makkelijkste zoals de meeste zeggen. Nou ik kan je vertellen, makkelijk was die zeker niet.

De route omhoog duurt +/- 60 minuten. Voordat wij aan de route begonnen hadden wij geen idee hoe lang hij zou duren. Joeri is natuurlijk super fit en ik alles behalven dat. Ik had Isabella in de draagzak en wonder boven wonder heeft Sophie zowel naar boven als naar beneden gelopen. Er zaten zeker uitdagingen in het pad, maar was wel echt de moiete waard om te doen! De natuur tijdens de route is zo mooi en vooral het naar beneeden en om je heen kijken op sommige punten. Dus als ik het kan, kan jij het zeker!

Vanaf de Byzantijnse kerk in Kalampaka loop je naar boven. Je kan rondom de kerk parkeren, maar als het lukt kan je ook wat verder naar boven. Vanaf de kerk staan in ieder geval bordjes om de route aan te geven “footpath to Agia Triada”. Je loopt door het dorpje richting de gigantsiche rotzen. Het is voornamelijk een pad van grote keien, wat uiteindelijk in een grind/zand paadje overloopt en kom je uiteindelijk bij de grote trappen van het klooster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *