Rondreis Oman met een peuter

In Slowakije zaten we alweer in lockdown en in Nederland zat er ook weer een aan te komen. Veel opties hadden we niet toen we gingen kijken waar je vanaf Amsterdam rechtstreeks naartoe vliegt en waar de maatregelen nog te doen zijn. In veel landen waren we al geweest en we wilden iets nieuws. Over Oman hoor je eigenlijk nooit iemand en dat maakte ons nog meer geïnteresseerd in het land.

Na wat onderzoek en verschillende blogs gelezen te hebben, zijn we eruit over hoe onze route moet gaan uitzien. Ik boek en maak de planning altijd liever zelf nu we Sophie hebben, zo kunnen we alles op ons eigen tempo doen. Met kinderen weet je het nooit dus je moet altijd wel genoeg ruimte overhouden.

Wij zijn vanuit Amsterdam naar Muscat gevlogen. Je maakt een tussenlanding op Dammam (Saoedi-Arabië) van een uur en blijft dus in het vliegtuig. In eerste instantie keken we hier tegenop maar het viel eigenlijk heel erg mee. We landden vervolgens om 23:40 uur in Muscat dus hadden we besloten om een hotel dichtbij het vliegveld te boeken en dan de huurauto de volgende dag te regelen. Zo konden wij en vooral Sophie snel naar bed.

Muscat
Wij hebben de eerste dagen in Muscat genoten van de resorts en eigenlijk verder niks gezien. Onze laatste dagen zijn we teruggekomen in Muscat en zijn we eindelijk wat gaan zien van de stad. Wat ons eigenlijk meteen opviel is dat Muscat geen centrum heeft. Ik dacht ik zoek naar Muscat centrum en we gaan gewoon rijden, nou dat is midden op de snelweg.

Bezienswaardigheden in Muscat

Souq van Mutrah
De souq’s (markten) vielen ons eigenlijk tegen. Het zijn allemaal kleine winkels en echte parels ga je er niet vinden. Kom hier ook niet als het regent. Ze gooien alles dicht en de straten veranderen in een groot zwembad. De souq is dus niet in muscat maar in Mutrah. Veel mensen wandelen over de boulevard na hun bezoek aan de souq. Je kan aan de boulevard je auto parkeren, maar let op dit is wel betaald parkeren. Het is dus makkelijker om met een taxi hier naar toe te gaan.

Sultan Qaboos Grand Mosque
Het is daar echt prachtig! Zorg wel dat je optijd bent, want ze komen er met bussen vol. De Mosque gaat om 8:30 open en om 11:00 weer dicht. Let op, op vrijdag is hij dicht. Vrouwen moeten geheel bedekt zijn. Ik had van te voren een prachtige Jallabia (jurk) gescoord met een bijpassende abaya (hoofddoek). Kinderen zijn hier ook welkom en hoeven zich niet aan de kledingvoorschriften te houden.

Royal Opera House
Voor zover wij hoorden is het een bezoekje waard. Wij  zijn hier zelf niet aan toe gekomen, ook omdat we er Sophie geen plezier mee doen nadat we al een hele ochtend bij de mosque waren.

We vervolgen onze reis naar Nizwa en komen onderweg langs de Birkat Al Mauz, lemen huisjes, die tegen de bergen zijn aangeplakt, met een mooie oase eronder.

Nizwa

Na een autorit van twee uur komen we aan in Nizwa. Hier heb je gelukkig wel een centrum waar je doorheen kan wandelen. Nizwa is eigenlijk de oude hoofdstad van Oman. In Nizwa zit je wat meer tussen de locals.

Nizwa staat ook vooral bekend om het prachtige fort wat rondom de stad zit. Kinderwagens kunnen uitetraard niet mee, maar je kan ze wel bij de ingang achterlaten.

Elke vrijdagochtend is er een geitenmarkt op het parkeerterrein.

Vanuit Nizwa kan je een uitstap maken naar de bergen dit hebben wij de volgende dag dan ook gedaan. De Jebel Shames of te wel de de Grand Canyon van Oman. Hou er wel rekening mee dat het in de bergen een stuk kouder kan zijn. Je hebt hier zowel wandelroutes als routes met de auto. Wij zijn natuurlijk gewoon de route gaan volgen met de auto.

Hotel in Nizwa
Wij hadden gekozen voor de Nizwa Heritage Inn. Toen we aankwamen wou ik het eigenlijk al gelijk annuleren. Ik had natuurlijk aangegeven dat wij een babybed nodig hadden, hier hadden ze akkoord op gegeven. Bleek het een kussen op de grond te zijn. Het babybed was namelijk al vergeven. Uiteindelijk toch besloten om gewoon te blijven. Aan de overkant op het dakterras was het ontbijt. Dit stelde niet heel veel voor, gelukkig had ik pindakaas meegenomen van huis.

Wij verbleven hier 2 nachten, maar 1 nacht is eigenlijk wel genoeg. Het hotel waar we graag wouden blijven slapen in de bergen (Djabal Shams) was vol, daarom hadden we voor 2 nachten in Nizwa gekozen zodat we evengoed een uitstapje naar de bergen konden maken.

Vanuit Nizwa zijn we op de route verder gegaan naar de Woestijn.

Voordat je de woestijn in gaat wordt je aangehouden door de locals. Die vertellen je dat je niet zelf de woestijn in moet gaan, maar dat hun kunnen helpen. Uiteraard tegen een flinke betaling. Echter is dit niet nodig. De resorts geven over het algemeen goed aan hoe je moet rijden.

Thousand Night Camp

Een luxe tenten camp dat zich op 40km in de woestijn bevindt. Met o.a. een zwembad, speeltoestellen en een buiten bioscoop. Ideaal voor de kinderen, dit was ook de grootste reden waarom we voor dit camp hebben gekozen. Er zijn er namelijk zoveel! 

We hebben hier ook een kamelen rit (eigenlijk zijn het dromedarissen) gemaakt van 60 minuten tijdens de zonsondergang. De rit zelf duurt ongeveer 40 minuten, 20 minuten heen en 20 minuten terug.

Nooit gedacht dat Sophie hier zonder problemen op durfde. Het heeft misschien geholpen dat ze eerder op de vakantie een kamelen knuffel kreeg en deze sindsdien niet meer heeft los gelaten. Ook vertelden we haar dat als we in de woestijn zouden zijn, we op de kamelen gingen rijden. Je komt namelijk langs de weg ook kamelen tegen.

De volgende ochtend zijn we, na een uitgebreid ontbijt, weer rustig terug gaan rijden door de woestijn. De terugweg was wel lastiger dan de heenweg. Joeri maakt nog een mooie afdaling, waar ik alle brokstukken van voorgaande auto’s al zag liggen en dacht waardoor zou dat komen, kwam de auto onze net weer terecht op 4 vielen.

We vervolgeden onze weg naar Ras al Jinz. Onderweg zijn we gestopt bij Sur. Het zag er niet heel speciaal uit dus we zijn weer doorgereden.

Ras al Jinz
Staat vooral bekend om de zeeschildpadden die op het strand hun eitjes leggen. Je hebt hier verschillende hotels/restorts.

Voor het hotel zelf hoef je hier echt niet naar toe te gaan. We hadden een klein raampje wat volgens mij niet eens open kon. Je hebt ook grotere kamers en zelfs buiten verblijven, die natuurlijk ook veel duurder zijn. Wij verbleven hier maar één nacht dus zijn dan niet zo moeilijk zolang er maar een kinderbedje is voor Sophie

Je gaat in groepen naar het strand op zoek naar de zeeschildpadden. We zagen de mama zeeschildpadden en ook wat kleintjes. Het was een geweldige ervaring ook met Sophie.  Tijdens het lopen mag je geen licht gebruiken, wat soms wel even gevaarlijk is als je van de groep afwijkt. Het gekke is dat als we dan een zeeschildpad zien de gids met fel licht recht op de schildpad schijnt.

We vervolgen onze terugreis naar Muscat en stoppen bij een paar bezienswaardigheden.

Wadi Ban Khalid
Wanneer je de auto parkeert is het een klein stukje lopen tot je je in de prachtige oase bevindt. Ze hebben ook een restaurant waar je een daghap kan eten en wat kan drinken. Je kan ook nog verder lopen maar met kleine kinderen raad ik dit niet aan. Sophie en Joeri moesten natuurlijk wel even een duikje maken.

Blue Sinkhole
Toen de route aangaf dat we er bijna waren geloofde ik het bijna niet. Je parkeert bij een soort van park en moet dus ook eerst door het park lopen om bij de Blue sinkhole aan te komen. Het is prachtig om te zien, maar als het te druk is verpest dit het uitzicht.

Wadi Shab
Zijn we naartoe gereden maar toen we daar te horen kregen dat het 40 minuten wandelen is voordat je bij de eerste mogelijkheid bent om te zwemmen, zagen wij dit met Sophie niet zitten en zijn we doorgereden. Zonder kinderen is dit wel echt de moeite waard!

Hotels Oman

Rond kerst is het in Oman hoogseizoen omdat de Omani’s dan zelf ook vakantie hebben.Het was voor ons lastig om alles te boeken en hebben ook een paar hotels moeten overslaan omdat ze vol zaten. Zorg er dus voordat dat als het kan je ver van te voren boekt. Gelukkig hadden we wel twee van de mooiste hotels van Oman wel kunnen boeken.

Novotel Airport
Dit hotel hebben we puur uitgekozen omdat het dicht bij het vliegveld is. Het is een prima hotel voor een eerste of laatste nacht. Natuurlijk kan je er ook langer blijven, maar Muscat heeft prachtige hotels aan het strand. Ze hebben zelfs een zwembad dus toen Joeri de auto ging halen, gingen Sophie en ik naar het zwembad.

The Chedi 
Wat een geweldig hotel is dit! Een oase van rust. Helaas bleven we hier maar één nacht, maar evengoed zo blij dat we dit wel nog konden boeken. Het hotel was namelijk verder al volgeboekt.
Twee van de drie zwembaden zijn adults only. Het “kinder”zwembad is ook een hartstikke mooi zwembad, dus we merkten er eigenlijk niks van.

Het internationale restaurant is heerlijk! Ze hebben ook een seafood restaurant op het strand. Op nieuwjaarsdag hebben ze hier een geweldige bottomless brunch. Jullie snappen natuurlijk wel dat wij hiervoor terug kwamen naar The Chedi.

Ritz Carlton al Bastan
Is een luxe familie hotel. Ze hebben elke dag andere activiteiten voor de kinderen en ook een grote speeltuin en kinderzwembad. Dit hotel beschikt over twee restaurant, een lopend buffet en een beachbar. Bij aankomst krijgen de kinderen een ballon en een knuffel kameel.

De Spa is ook echt een aanrader. Ik heb daar de stress reliëf massage genomen en echt waar ik kwam zo ontspannen terug. Voor mij was dit een van de beste massages die ik ooit heb gehad. Dus voor de moeders, pak je momentje (massage) in de Spa!

Het hotel is wel wat verder weg en zit meer richting de bergen, dus houd hier rekening mee voor de planning.

Crown Plaza Muscat IHG
Aan het begin van de vakantie verbleven wij in het mooiste hotel van Muscat. Toen we bij de Crown Plaza aankwamen waren we een beetje teleurgesteld. Het was wat massaler en dat heeft vaak niet onze voorkeur op vakantie. Evengoed is het een prima hotel en Sophie kon lekker zwemmen, eten en spelen. We verbleven hier 5 nachten om bij te komen van onze hectische reis met overal maar 1 of 2 nachten te verblijven. Achteraf hadden we hier wat korter willen zitten en langer bij de andere hotels. De periode rondom oud & nieuw is lastig om last minute te boeken.

Auto Huren

Wij hadden onze auto bij Sunny Cars geboekt. Wij wouden zelf graag door de woestijn rijden dus hadden we gekozen voor een 4×4. Je kunt uiteraard ook kleinere auto’s huren, alleen hou er dan wel rekening mee dat je niet in de woestijn kunt gaan rijden. 

Download van te voren op de Google maps app de kaart van Oman. Zodat je deze offline kunt gebruiken en geen extra navigatie nodig hebt in de auto.

Auto huren rondom kerst/oud&nieuw moet je echt op tijd zijn! Maar ook dan moet je niet opkijken dat als je na aankomst bij het verhuur bedrijf staat, dat ze je vertellen dat er geen auto’s meer zijn. Dit gebeurde bij mensen die we hadden ontmoet, gelukkig niet bij ons.

Op alle auto’s zit een vergrendeling dat je niet harder als 100 kan, er staan heel veel flitspalen. Ondanks dat onze auto een heel irritant geluid gaf hebben we toch één bon gepakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *