Stedentrip Gdańsk: wat te doen?

Nu wij in Polen wonen leek het mij hoogtijd voor een blog over de bezienswaardigheden en restaurants in Gdańsk. Ik zal deze blog uiteraard ook blijven updaten als we nieuwe dingen hebben ontdekt.

Gdańsk of te wel Danzig staat bekend als havenstad en om de oude Amsterdamse huisjes in de binnenstad. De stad draagt ook veel geschiedenis met zich mee wat begint in de 10de eeuw. Een kruispunt van belangrijke handelsroutes maakte Gdansk tot een ontmoetingsplaats van vele culturen, nationaliteiten en religies.In 1919 werd de Vrije Stad Gdansk uitgeroepen in het Verdrag van Versaille. In 1939 begon de tweede oorlog in Gdańsk.

Vanaf Amsterdam en Eindhoven kan je rechstraaks naar Gdańsk vliegen in nog geen 2 uurtjes. Helaas zijn de tickets tegenwoordig niet meer zo goedkoop. Boek je vliegtickets dus op tijd!

De munteenheid in Polen is Zlotys, dus je euro’s kan je thuis laten. Je kan hier overigens overal met je kaart betalen, zorg er dan wel voor dat je in Zloty’s betaald. Zo ben je altijd goedkoper uit.

Reis je met kinderen lees dan mijn andere blog over kindvriendelijke tips in Gdańsk.

Bezienswaardigheden

Old Town
Om een goede indruk van de stad te krijgen, kan een stadswandeling door de binnenstad natuurlijk niet ontbreken. Het is niet heel groot dus als je hier een middag of dag voor uitrekt is dat echt voldoende. Onderweg kan je natuurlijk stoppen voor een kop koffie of een biertje.

Dulga Ulica
Is eigenlijk de hoofdstraat in old town. Hij begint bij de greengate en stopt bij de golden gate het is maar net via welke kan je aan komt. Je vindt hier allemaal restaurantjes en kleine souvenier winkeltjes. Halverwege deze straat zit de fontijn van Neptunes.

Amber Staat (ulica Mariacka)
Is voor ons een van de mooiste straatjes. Het is een klein maar fijn straatje. De Mariacka straat staat vooral bekend om de amber stenen, je kan hier dus vanalles vinden waar de amber steen in verwerkt is.

In deze straat vind je ook de leukste koffie tentjes.

Golden gate (Złota/Długouliczna Brama)Stond in de tijd dat wij er woonden de gehele periode in de stijgers. Dit is de stadspoort van Dańsk en geeft je toegang tot de Langstraat of te wel de Dulga Ulica. De poort werd tussen 1612 en 1614  gebouwd.

Amber Sky
Het reuzenrad met uitzicht over de hele stad.

St. Mary’s Kerk
Bij deze kerk kan je naar boven lopen in de toren voor een geweldig uitzicht over het centrum van Gdańsk. Elke dag om 12.00 uur maakt de klok binnenin de kerk een wisseling van de wacht. Leuk om gezien te hebben, maar het is niet spectaculair.

Kroegentocht/Vodka tour
Wat hier onder de touristen heel populair is zijn de kroegentochten of de vodka tours.

Sopot
Breng een bezoek aan de naastgelegen badplaats.
Wil je meer weten over Sopot? Lees dan mijn blog over onze tips voor Sopot.

Restaurants

Door alle toeristen is het bijna bij alle restaurants nodig om ver van te voren te reserveren.

Dobra Pączkarnia
Je kan Gdańsk niet verlaten zonder hun specialiteiten te hebben geproefd. Ze noemen het donuts, maar voor ons zijn het meer appelflappen en puddingbroodjes. Wij nemen altijd de met appel en kaneel gevulde en Sophie natuurlijk gevuld met chocolade.

Cleb I Wino
De letterlijke vertaling naar het Nederlands is brood en wijn. Volgens de meeste mensen uit Gdansk en omstreken is dit het beste restaurant van Gdańsk. Je kan hier terecht voor ontbijt, lunch en diner. Ze staan vooral bekend om de geweldige cocktail lijst. Het enige nadeel is dat je hier wel echt moet reserves. Zelfs in de winter staat hier een wachtrij buiten. Soms kan je met een vroege lunch geluk hebben op een plaatsje zonder reservering.

Ostro
Beste pizzeria in town. Echte Napolitaanse pizza’s. Ze hebben helaas niet veel plek, maar het is wel echt de moeite waard! Er staat altijd wel een rij buiten, maar gelukkig hebben ze achter een groter terras dus laat je niet afschrikken door het kleine terras voor.

Kubicki
Voor ons het beste restaurant van Gdansk. Bestel hier vooral de eend, hier staan ze namelijk om bekend. Vaak wordt er ook live piano gespeeld op vrijdag.

Kaiser
Bakkerij/patisserie. Ze hebben hier zowel gebak als broodjes. Vooral in de zomer moet je vaak lang wachten, ook op drinken.

Whiskey Jar
Voor de lekkerste hamburgers en spareribs moet je hier zijn. In het midden van het restaurant hebben ze een acquarium met piranha’s.

High 5 terrace bar
Op de vijfde verdieping van het Hilton hotel bevindt zich deze skybar met uitzicht over de stad.

Sassy
De plek om uit te gaan in Gdansk. Vele zeggen dat in Sopot de echte clubs zitten, maar daar ben ik niet geweest, dus kan ik zelf niet over oordelen.

Pierogarnia
Pierogi is één van de bekendste Poolse gerechten. Deze dumplings zijn vekrijgbaar in dit tradtionele Poolse restaurant. Beneden hebben ze ook een kleine speelhoek, dus ideaal met kinderen!

Slodko Slono
Een nieuwe hotspot in de stad. Je kan hier terecht voor ontbijt en lunch. Wij komen hier vooral voor het gebak. Door de bloemen aan de voorgevel valt het extra op.

Heb je wat aan onse tips over Gdańsk gehad? Laat het ons dan weten!

Liefs,

Charlotte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *