Wat te doen in Athene? Onze tips voor deze stedentrip.

Een stad vol met schatten. De aller belangrijkste en bekendste is natuurlijk de Akropolis, maar bijna overal waar je bent zie je wel iets. Wij zijn hier in Maart 2024 geweest, maar hadden evengoed heerlijk weer. Alle bomen en planten waren helaas nog niet in bloei, tijdens jullie bezoek zal het er vast iets anders uitzien.

Bezienswaardigheden

Akropolis
De meest bezochte bezienswaardigheid van Athene is natuurlijk de Akropolis. Deze is gebouwd in de 5e eeuw voor Christus op een berg van 156 meter hoog. Hierdoor heb je ook een geweldig panoramisch uitzicht over Athene. Je vindt hier naast de Parthenon ook het Dionysus theater en het Odeon van Herodes. Het kan hier behoorlijk druk zijn dus zorg dat je er om 8.00 uur bent of ga voor het laatste uurtje. Wij waren hier op een vrije feestdag in Maart en zelfs toen was het al druk.

Hou er wel rekening mee op warme dagen dat je nergens bedekt kan staan. Je kunt het beste je kaartjes vooraf online kopen via de offciele webiste. Zo hoef je niet in de rij te staan voor kaartjes, alleen voor de ingang. Jongere tot 25 jaar op vertoon van ID vanuit de EU landen zijn gratis. Buiten de EU is dit tot 6 jaar.

Plaka
Is een drukke, gezellige en vooral toeristische wijk met veel restaurants, bars en souvenirwinkeltjes.

Anafiotika
Bevindt zich naast de wijk Plaka. Hier kun je doorheen lopen na of voor je bezoek aan Akropolis. Ze hebben hier smalle steegjes en witten huizen net zoals de Griekse eilanden. Het is hier dan ook een stuk rustiger en minder toeristche als in Plaka. Naast de griekse witten huizen vindt je onderweg ook prachtige muurschilderingen

March heuvel
Vanaf deze heuvel kan je mooi over de wijken Plaka en Montastriki kijken en ook naar de Akropolis. Je vindt deze heuvel net voor de ingang van Akropolis. Sla deze dus niet over! Vanaf hier heb je ook een prachtige zonsondergang.

Romeinse Agora
Als je vanaf het Montastriki plein richting Akropolis loopt, loop je langs de Romeinse Agora. Deze is in het jaar 11 voor Christus gebouwd door de Romeinen.

Lykavíttós heuvel
Deze heuvel bevindt zich op 277 meter en is daarmee het hoogste punt van Athene. Je kunt naar de top lopen of met de kabelbaan gaan.

Parlementsgebouw – wisseling van de wacht
Elk uur vindt de wisseling van de wacht plaats bij het parlementsgebouw. De meest bijzondere is om 11.00 uur op zondag. Ik heb meer wisselingen van de wacht gezien in verschillende landen. Deze was wel anders dan alle andere. Misschien kwam het door de enorme pompons op hun schoenen, maar ik kreeg er een circusachtig gevoel bij. Ik wist nou niet echt waar ik naar had zitten kijken.

Restaurants

Athene heeft zoveel leuke restaurants dat het vaak lastig kiezen is. Ik raad dan ook aan om op je eigen gevoel af te gaan. Als het ergens er leuk uitziet en er is een tafel vrij, gewoon gaan zitten! Wij zijn bij onderstaande restaurants geweest en delen onze tips.

Little Kook
De Pitakki straat in de wijk Psiri staat in teken van de Little Kook. Ze hebben hier een restaurant met o.a. overheerlijke taartjes. Het is wel wat aan de prijzige kant, maar wij vonden het leuk om binnen te kijken en hoopte bedient te worden door verkleden obers. Helaas was dit tijdens ons bezoek niet het geval. De straat alleen is al zo leuk om te zien, in de avond is alles mooi verlicht.

Thespis
Dit restaurant bevindt zich in de buurt Plaka. Ideaal om na je bezoek aan de Akropolis hier te gaan lunchen. Als je op het terras je omdraaid zie je de Akropolis. Je ontkomt hier aan de drukte en kunt even tot rust komen. Super vriendelijk personeel en het aller belangrijkste het overheerlijk eten! Wij hebben tot nu toe nog nergens in Griekenland lekkerder gegeten als hier.

Aanrader zijn de Calamaris, Risotto en de lam steak.

Bij de Minisikleous straat kan je op de trap genieten van een kopje koffie of op een van de rooftop bars een drankje doen. Je kunt bij sommige ook eten, maar de restaurants staan meer bekend om een koffie met eventueel wat lekkers.

Odos lysiou
Rooftopbar met de blauw wit gestreepte parasollen. Perfecte plek voor een wijntje en biertje met het uitzicht over de Partenon en aan de andere kant over de stad. Het heeft een wat luxere uitstraling als de aandere bars in de straat.

360 rooftop bar
Perfecte locatie voor een drankje tijdens zonsondergang. Je kan hier ook eten, maar omdat wij met onze kinderen waren en het werd wad frisser hebben wij hier alleen een drankje gedaan. Rondom het Monastirakiou plein heb je meerder rooftop bars.

Kalamaki Beach
Je kan ook een bezoek brengen aan het strand van Athene. Wij wonen zelf aan het strand, dus hebben dit overgeslagen. Wel hoor we hier veel ensthousiaste verhalen over. Het is ongeveer 20 minuten vanaf de binnenstad.

Hotel

Er zijn in Athene natuurlijk heel veel hotels. Hou er wel rekening mee dat niet elke wijk in Athene even veilig is. Zorg er dus voor dat je een hotel kiest die in de wijken Plaka, Monastiraki en Psiri zijn. Deze drie wijken zijn ook met elkaar verbonden, dus binnen dit gebied kan je zorgeloos genieten van je stedentrip.

Vasi Hotel
Het hotel bevindt zich in de Monstriraki wijk. Vanaf hier kan je naar veel bezienswaardigheden lopen, zoals o.a. de Akropolis. Doordat dit hotel middenin het centrum zit kan je wel last hebben van geluidsoverlast. Op je kamer vindt je dan ook oordoppen.

Wij hebben natuurlijk altijd een familiekamer nodig vanwege onze kinderen. Vandaar dat wij voor dit hotel hebben gekozen. De bovenstde verdiepingen hebben een terras en zoals bij onze kamer hadden we een bad op het balkon. Het ontbijt is klein, maar heeft wel alles.

Ben je met de auto? Je kan niet met de auto voor het hotel komen, maar als je hotel aan je linkerkant hebt kan je aan de rechterkant de straat in en daar heb je een betaalde parkeerkplek. Het hotel stuurt je namelijk naar een andere en dat is 500 meter verder op. Ook geen probleem maar scheelt toch als je met al je spullen moet lopen.

Parkeren

Parkeren in Athene is anders dan wij in Nederland gewend zijn. Aan de rand van de stad vindt je veel open parkeerplekken. Blijf je een nacht slapen dan brengen de parkeer “garages” ze naar een overkapte parkeergarage. Je moet namelijk altijd je sleutel achter laten. Dit vertellen ze je niet van te voren daar kom je pas achter als je je auto komt halen. Laat dus absoluut geen waardevolle spullen achter in je auto! Parkeerkosten zijn rond de €20 per dag.

Heb je wat aan mijn tips over Athene gehad? Laat het mij dan weten!

Liefs,

Charlotte

Tagged:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *